Русия опроверга премиера Бойко Борисов и изгони български дипломат като реципрочна

...
Русия опроверга премиера Бойко Борисов и изгони български дипломат като реципрочна
Коментари Харесай

Русия опроверга Борисов и изгони български дипломат

Русия опроверга премиера Бойко Борисов и изгони български посланик като реципрочна мярка след експлоадирането на шпионския скандал в София в края на октомври. 

" Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на напън и не изгоних съветски дипломати, когато всички гонеха. Но когато посланик на висок пост го хвана да вербува мои началници, незабавно го отблъсквам! Ако пратя разузнавач да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказване ", разяснява българският министър-председател тогава и обяви, че съветският президент доста разбира от тези неща и се надява, че Путин  ще оцени по достолепие за какво гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че към този момент не е взела реципрочни ограничения.

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва в четвъртък сутринта, където му бе връчена нота, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. " С нея, базирайки се на правилото на реципрочността, Министерство на външните работи на Руската федерация афишира за личност нон грата български посланик от посолството ни в Москва. Българският посланик е с сан, равносилен на ранга на съветския посланик в София, който бе разгласен за личност нон грата в края на октомври 2019 година  Българският посланик ще напусне Руската федерация в инструкции в нотата 24-часов период ", прибавиха публично от българското Министерство на външните работи.

В края на октомври прокуратурата изненадващо разгласи, че руски посланик е уличен в шпионаж в България. В ДАНС е получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разследваща активност от септември 2018 година Провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе оповестено, че е изпъден, след това се оказа, че не е. В последна сметка след къса блъсканица той и фамилията му фактически си потеглиха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов съветски боен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да обитават в страни от Европейски Съюз.

Всъщност тъкмо тогава се включи и министър председателят Борисов да изясни какъв брой свестен е Путин. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува началник на българска специфична работа. Последният бил заслужен и родолюбец и самичък подал сигнал. И досега не е ясно кой тъкмо е това.

007

Случаят с съветския посланик дойде само дни след като на посещаване в Съединени американски щати бяха и Сотир Цацаров, и неговият заместител Иван Гешев, както и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха признати на относително високо равнище, в това число и в Белия дом, от консултант на Доналд Тръмп. Веднага след срещата " Свободна Европа " заяви, базирайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специфичните служби били обсъждали шпионския скандал към придвижване " Русофили " и неговия ръководител Николай Малинов. Приоритетна тематика от американска страна било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Кремъл действия на територията на България, твърдеше " Свободна Европа ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР